BBQ-en met Contador

‘Zero komma zero zero zero zero zero zero zero zero zero cinco grams’. Clenbuterol wel te verstaan. De persconferentie van de slissende Alberto Contador kwam vandaag op Tv en internet diverse malen voorbij. Na 566 dagen kreeg de voormalig winnaar van de Tour de France 2010 te horen dat hij, met terugwerkende kracht, voor twee jaar geschorst is voor alle UCI wedstrijden. Andy Schleck wint alsnog het geel en bij mij op het werk blijkt Joke van de catering, en niet Henk van administratie, de Tourpoule 2010 gewonnen te hebben. Commotie alom.

Alberto Contador is hiermee officieel dopingzondaar. Van topsporter met heldenstatus naar drugsgebruiker in 1 dag. Hij zou er verstandig aan doen om nooit meer op een fiets te stappen. Zeker niet in Frankrijk. Fransen roepen graag boe naar dopingzondaars in hun uit de hand gelopen fiets vierdaagse. Voor een Fransoos is doping gebruiken in de Tour de France een persoonlijke belediging. Armstrong is daar een goed voorbeeld van. En die werd alleen maar verdacht van gebruik.

Maar Contador had beter moeten weten. Als wielrenner kun je geen stukje vlees uit de supermarkt eten. Je zal je biefstuk zelf moeten schieten, daarna uitkoken en well-done van het spit moeten kauwen om ermee weg te komen. Met de bizarre dopinglijst in de wielersport is een andere manier niet mogelijk. Ik ken een semi prof die zijn kopjes koffie op een dag telt, bang dat hij er eentje teveel drinkt waardoor hij positief kan testen. Dan ben je als sport al gauw niet meer serieus te nemen.

Ik pleit er dan ook voor om de gehele dopinglijst in de wielersport over de schutting te gooien. Geef ze per direct een vrijbrief om te gebruiken wat ze willen. Tot op de dag van vandaag vind ik de Tour etappe waarin Floyd Landis, op doping, het volledige peloton op een half uur achterstand reed de mooiste etappe die ik ooit gezien heb in het wielrennen. De man lag al aan het bloedinfuus toen de rest over de finish kwam. Dat is spektakel. En als toeschouwer wil ik spektakel zien. Het zal mij verder een zorg zijn wat die man allemaal gebruikt heeft.

Dat er zo nu en dan eentje het loodje legt nemen we op de koop toe. Er valt wel vaker een wielrenner tijdens een koers uit. Niets om moeilijk over te doen. Het mooiste hieraan is nog wel dat Maarten Ducrot niet meer urenlang aan 1 stuk door over dit onderwerp kan zeiken op nationale Tv.

Advertenties

Over Maarten

Dertiger, Arnhemmer, lezer, schrijver.
Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s