Verontwaardiging

Het was een mooie week voor mensen die van ‘verontwaardigd zijn’ houden. Ik ben liefhebber geworden van de gezichtsuitdrukking die bij verontwaardiging hoort. Het is alsof de persoon in kwestie zojuist, geheel onverwacht, met de vlakke hand in het gezicht is geslagen. Eerst de verbazing in de ogen, gevolgd door een wijd opengesperde mond en dan de handen die in ongeloof voor het gezicht geslagen worden. Mooi.

Jan Mulder kan dit als geen ander. Een beetje theatraal, maar dat misstaat de man niet. Het mooie aan Jan Mulder is dat hij er vervolgens meteen met gestrekt been in kan vliegen. Dat is zijn kwaliteit, de reden dat hij tafelheer is bij de Wereld draait door en Studio voetbal. Hij voerde dit kunstje afgelopen maandag meerdere malen uit op het reeds verguisde lijf van Jannetje Koelewijn. Wederom mooi.

Gisteren was het de beurt aan Claudia de Breij om verontwaardigd te zijn als tafeldame bij de Wereld draait door. Het nieuws over prins Friso en de reacties van Twitterend Nederland op een bericht van haar waren de reden. Na de verontwaardiging volgde alleen zo weinig. Ja, ze trok een zuur gezicht. Maar een zuur gezicht heeft ze altijd al.

Claudia de Breij twitterde gistermiddag het volgende: we draaien wat platen, we praten af en toe. Vandaag een rustige Claudia op 3FM. Respect en rust vanwege verdrietige nieuws Prins Friso. Hier kreeg ze uiteraard reacties op.

In de Wereld draait door stelde ze dat tachtig procent van de Nederlanders begaan is met het lot van prins Friso en dat twintig procent van mening is dat het zijn eigen schuld is. Voor de duidelijkheid, ze was verontwaardigd over de reactie van die twintig procent. Een uit de lucht gegrepen cijfer. Slim, want ergens een cijfer aanhangen maakt het een feit voor anderen.

Het ontgaat mij volledig waarom iemand niet van mening kan zijn dat het prins Friso’s eigen schuld is en tegelijkertijd meeleeft met hem en zijn familie. Volgens Claudia de Breij kan dat niet. Je bent voor of tegen, zwart of wit, wel of niet koningshuisgezind. Ze legde ook nog een volledig uit de context getrokken link naar Koninginnedag. Tang, varken, u snapt het wel.

Op het moment dat prins Friso bedolven werd onder de sneeuw zoefde ik samen met drie vrienden van een Zwitserse piste. Netjes binnen de lijntjes, want ook in Zwitserland was lawinegevaar. De twee thuisblijvers van de dag brachten ons het nieuws bij terugkomst van de pistes. Dit leverde zes meningen op. Volgens Claudia de Breij mogen drie van ons geen Koninginnedag meer vieren. Dat vind ik raar.

Ik krijg jeuk wanneer een bepaalde mening wordt opgedrongen, ook wanneer ik dezelfde mening ben toegedaan. Gaat Claudia de Breij volgende week haar radioprogramma aanpassen voor de slachtoffers van een bermbom? Waar ligt de grens en wie is Claudia de Breij om die grens te bepalen?

Na alle verontwaardiging in de kranten, op tv en internet zou je bijna vergeten dat prins Friso ergens in een kamer ligt. Ik hoop maar dat hij zijn geliefden heeft laten weten wat ze moeten doen in deze situatie. Het is misschien mogelijk om hem terug te halen uit de dood. Maar wat als de dood hem vervolgens in de steek laat? Dan leeft hij pas echt in een hel.

Advertenties

Over Maarten

Dertiger, Arnhemmer, lezer, schrijver.
Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Verontwaardiging

  1. marjolein zegt:

    Goed goed goed. Marjolein

  2. Niels zegt:

    Sterk, vooral het einde. Grt. Niels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s